วิธีเล่นเกมไพ่ดัมมี่หลักกติกาง่ายๆ

หากคุณเป็นผู้เล่นมือใหม่ที่เพิ่งเริ่มต้น หัดเล่นเกม ไพ่ดัมมี่ การทำความเข้าใจกับ วิธีคิดเงินดัมมี่ นั้นอาจเป็นเรื่องที่ยากอยู่พอสมควร แต่สำหรับกติกาการเล่น ไพ่ดัมมี่ นั้น คุณจะสังเกตเห็นได้ว่าวิธีการเล่นหรือกติกาของเกมไพ่ชนิดนี้ไม่ได้ยุ่งวุ่นวายอย่างที่คุณอาจจะคิดเอาไว้ ทดลองเล่นกับเกมไพ่ง่ายๆได้ที่นี่เพราะการจัดชุดไพ่ตั้งแต่ 3 ใบไม่ว่าจะเป็น “ไพ่เรียง” หรือ “ไพ่ตอง” ก็เป็นกติกาพื้นฐานในการเล่นไพ่หลาย ๆ ชนิด แต่สำหรับการคิดคะแนน และ วิธีคิดเงินดัมมี่ นั้น เป็นเรื่องที่มีรายละเอียดค่อนข้างซับซ้อนพอสมควร สำหรับบทความวันนี้ เราจะอธิบาย วิธีคิดเงินดัมมี่ เพื่อให้มือใหม่ที่เพิ่งเริ่มต้นเล่น สามารถทำความเข้าใจได้แบบง่าย ๆ

วิธีคิดเงินดัมมี่ พื้นฐาน

โดยทั่วไปแล้ว ไพ่ดัมมี่ จะใช้วิธีนับคะแนนจากไพ่ที่จัดชุดได้ นำมาหักลบกับไพ่ที่เหลืออยู่ในมือ วิธีคิดเงินดัมมี่ ก็จะนำคะแนน รวมได้ในรอบนั้น มาคำนวณเป็นเงินรางวัลจ่ายให้กับผู้เล่นแต่ละคน โดยมีหลักการว่าผู้เล่นที่ชนะได้คะแนนสูงสุด จะได้เงินรางวัลมากที่สุด ส่วนผู้เล่นที่ชนะเป็นอันดับที่ 2 ก็จะได้เงินรางวัลลดหลั่นกันมา ซึ่งแน่นอนว่าผู้เล่นที่มีคะแนนน้อยหรือเป็นอันดับสุดท้าย จะเป็นผู้ที่เสียเงินเดิมพันมากกว่าผู้เล่นอื่นนั่นเองวิธีคิดเงินดัมมี่ มีพื้นฐานมาจากการนับคะแนนของไพ่ที่ผู้เล่นแต่ละคนถือ ซึ่งมีกติการะบุไว้อย่างชัดเจนว่า ไพ่แต่ละใบมีค่าเท่ากับกี่แต้ม โดยจะมีไพ่พิเศษในรูปแบบต่าง ๆ ที่มีแต้มมากกว่าไพ่ใบอื่น ๆ วิธีคิดเงินดัมมี่ ที่ทำให้คุณสามารถได้เงินรางวัลจากการเล่น ไพ่ดัมมี่ มากกว่าผู้เล่นคนอื่นนั้นคือ การจัดชุดไพ่เรียงหรือตองที่มีแต้มมาก ๆ หรือจัดชุดไพ่ที่ประกอบไปด้วยไพ่พิเศษ ซึ่งเมื่อคุณน็อคเกมได้ จะส่งผลให้คุณมีคะแนนมากกว่าผู้เล่นคนอื่น และแน่นอนว่าคุณจะสามารถทำรางวัลได้มากยิ่งขึ้นด้วยเช่นกัน

วิธีคิดเงินดัมมี่ ต้องรู้จักการนับคะแนน ไพ่ดัมมี่

การที่คุณจะสามารถเข้าใจ วิธีคิดเงินดัมมี่ ได้ ก่อนอื่นนั้น คุณต้องทำความเข้าใจกับการนับคะแนนของ ไพ่ดัมมี่ ก่อน อีกทั้งยังมีกติกาในเรื่องที่เกี่ยวกับการทิ้งไพ่ที่ทำให้คุณเสียคะแนนเพิ่มเติมอีกด้วย รวมทั้งยังมีการการเกิดไพ่ ( ลงไพ่ ) ที่ส่งผลให้คุรได้คะแนนพิเศษมากขึ้น สำหรับกฎในการนับคะแนน ไพ่ดัมมี่ คือ

 • ไพ่สเปโต ประกอบด้วย 2♣ และ Q♠ มีค่า 50 แต้มซึ่งเป็นไพ่ที่มีค่ามากที่สุดในเกม และในกรณีที่เป็นไพ่หัว ไพ่สเปโตจะมีค่ามากขึ้นเป็นสองเท่าคือ 100 แต้ม
 • ไพ่หัว เป็นไพ่ใด ๆ ก็ตามที่ถูกเปิดขึ้นเป็นใบแรก หลังจากที่แจกไพ่ผู้เล่นครบทุกคนแล้ว มีค่าเท่ากับ 50 แต้ม
 • ไพ่ A ทุกดอก จะมีค่าใบละ 15 แต้ม
 • ไพ่หน้า 10 / J / Q / K ทุกดอก ยกเว้นไพ่สเปโต Q♠ จะมีค่าใบละ 10 แต้ม
 • ไพ่หน้าตัวเลข 2 – 9 ยกเว้นไพ่สเปโต 2♣ จะมีค่าใบละ 5 แต้ม

เมื่อคุณสามารถจัดชุดไพ่ใด ๆ ได้ จะได้รับคะแนนตามแต้มที่ระบุด้านบนนี้ ในกรณีที่คุณสามารถจัดชุด ไพ่ดัมมี่ ที่มีไพ่สเปโตได้ คุณจะได้ดรับคะแนนเพิ่มจำนวนมาก ซึ่งเป็นแนวทางในการเล่นที่ผู้เล่นส่วนใหญ่นิยมทำกัน เนื่องจากจะทำให้มีโอกาสได้รับเงินรางวัลมากขึ้นจาก วิธีคิดเงินดัมมี่ เมื่อน็อคไพ่ได้ หรือในกรณีที่คุณไม่ได้เป็นผู้ทำการน็อค ไพ่ดัมมี่ ได้ คุณก็จะมีคะแนนเอาไว้หักลบกับแต้มที่เหลือในมือได้มากขึ้น ซึ่งจะลดโอกาสในการเสียเงินเดิมพันจาก วิธีคิดเงินดัมมี่ นั่นเอง

ตัวอย่างการนับคะแนนไพ่ สำหรับ วิธีคิดเงินดัมมี่ กรณีที่คุณน็อค ไพ่ดัมมี่ แล้วมีไพ่ที่คุณเกิดได้ ดังนี้ 3♠3♣3♦ มีคะแนนใบละ 5 แต้ม รวมเป็น 15 แต้ม, Q♠Q♣Q♦ มีคะแนนใบละ 10 แต้มรวมกับไพ่สเปโตอีก 50 แต้ม ทั้งหมดเป็น 70 แต้ม, 8♦9♦10♦ มีแต้ม 20 แต้ม ซึ่งทั้งหมดนี้รวมกันจะได้ 105 แต้ม และเมื่อนำไปรวมกับคะแนนการน็อค ไพ่ดัมมี่ อีก 50 คะแนน จะกลายเป็น 155 คะแนน ซึ่งก็คือคะแนนที่นำไปใช้ใน วิธีคิดเงินดัมมี่ เพื่อคำนวณค่าตอบแทนให้คุณนั่นเอง

รู้จักกฎการทิ้ง ไพ่ดัมมี่ ที่คุณ “ห้ามทำ” เด็ดขาด

สำหรับการทิ้ง ไพ่ดัมมี่ ที่คุณควรหลีกเลี่ยงนั้น จะเป็นการทำให้คุณไม่ถูกหักลบคะแนน 50 แต้มไปโดยไม่จำเป็นนั่นเอง ซึ่งเปรียบเสมือนการเพิ่มโอกาสให้คุณไม่เสียเงินตาม วิธีคิดเงินดัมมี่ ให้กับผู้เล่นคนอื่น เนื่องจากการถูกหักคะแนนจนติดลบนั่นเอง โดยกฎการทิ้ง ไพ่ดัมมี่ ที่คุณต้องระวัง มีดังนี้

 • ทิ้งปี้หัว คือการทิ้งไพ่ที่มีดอกเดียวกันกับไพ่เปิดหัวแต่มีแต้มห่างจากไพ่หัว 1 หรือ 2 แต้ม ซึ่งถ้าในรอบการเล่นนั้นมีผู้เล่นอื่นสามารถเกิดไพ่หัวได้ จะถูกหัก 50 แต้ม
 • ทิ้งมี่ หรือการทิ้งไพ่ที่สามารถฝากผู้เล่นอื่นได้ ซึ่งเป็นไพ่ที่ผู้เล่นอื่นทำการเกิดหรือลงไปแล้ว เช่น มีผู้เล่นเกิด 6♥7♥8♥ ไปแล้ว แต่คุณเลือกทิ้งไพ่ 5♥ หรือ 9♥ ลงไปในกอง ซึ่งจะถูกหัก 50 แต้มทันที
 • ทิ้งเต็ม เป็นการทิ้งไพ่ที่สามารถนำรวมกับไพ่อีก 2 ใบที่ผู้เล่นอื่นทิ้งไว้ก่อนหน้าแล้ว และสามารถนำไปเกิดได้ เช่น ในกองกลางมีผู้เล่นอื่นทิ้งไพ่ 2♠ และ 4♠ ไว้อยู่ก่อนแล้ว หากคุณทิ้ง 3♠ ลงไปในกองอีกใบ จะเรียกว่าทิ้งเต็ม และทำให้คุณถูกหัก 50 แต้ม
 • ทิ้งปี้สเปโต เป็นการทิ้งไพ่สเปโตหรือไพ่กันสเปโตลงมาในกอง แล้วทำให้ผู้เล่นอื่นสามารถเรียงชุดสเปโตไปเกิดได้ ซึ่งชุดไพ่ตัวกันสเปโตได้แก่ 2♠2♦2♥ / 3♣4♣ / Q♣Q♦Q♥ / 10♠J♠K♠A♠ ซึ่งจะถูกหัก 50 แต้ม ก็ต่อเมื่อมีผู้เล่นอื่นสามารถเกิดไพ่ได้ในรอบนั้น แต่ถ้าหากวนมาจนถึงตาของผู้เล่นที่ทิ้งปี้สเปโตอีกครั้ง ก็จะรอดจากการถูกตัดแต้มไปโดยปริยาย

สำหรับการทิ้ง ไพ่ดัมมี่ ตามรูปแบบที่กล่าวมาทั้งหมด จะส่งผลกับ วิธีคิดเงินดัมมี่ เป็นอย่างมาก เนื่องจากผู้เล่นที่ถูกหัก 50 แต้ม จะมีโอกาสที่จะเสียเงินเดิมพันเป็นจำนวนมาก นอกจากรูปแบบการทิ้ง ไพ่ดัมมี่ ที่ควรหลีกเลี่ยงแล้ว ทดลองเล่นได้ฟรีไม่ต้องฝากก่อนกับการเก็บไพ่ที่ทำให้ผู้เล่นอื่นสามารถฝากสเปโตได้ จะทำให้คุณเสียคะแนน 50 แต้มเช่นกัน ยกตัวอย่างเช่น คุณเกิดไพ่ 3♣4♣5♣ และมีผู้เล่นอีกคนมาฝากไพ่ 2♣ คุณจะถูกหัก 50 แต้มทันที

38 thoughts on “วิธีเล่นเกมไพ่ดัมมี่หลักกติกาง่ายๆ

 1. off white outlet Reply

  Nice post. I study one thing tougher on completely different blogs everyday. It would always be stimulating to read content material from other writers and follow a bit something from their store. I抎 desire to use some with the content material on my blog whether you don抰 mind. Natually I抣l provide you with a hyperlink on your internet blog. Thanks for sharing.

 2. supreme clothing Reply

  Oh my goodness! an amazing article dude. Thanks Nevertheless I am experiencing concern with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting identical rss drawback? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

 3. jordan 1 Reply

  An attention-grabbing discussion is price comment. I think that you should write more on this topic, it might not be a taboo topic but usually persons are not enough to speak on such topics. To the next. Cheers

 4. off white hoodie Reply

  After examine a number of of the weblog posts in your website now, and I truly like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website listing and will likely be checking back soon. Pls try my website as nicely and let me know what you think.

 5. hermes belt Reply

  There are definitely loads of particulars like that to take into consideration. That could be a nice point to deliver up. I supply the thoughts above as common inspiration however clearly there are questions like the one you deliver up the place the most important thing might be working in trustworthy good faith. I don?t know if best practices have emerged round things like that, however I’m certain that your job is clearly identified as a fair game. Both girls and boys really feel the impact of only a moment抯 pleasure, for the rest of their lives.

 6. kd 12 Reply

  There are definitely a lot of details like that to take into consideration. That could be a great point to deliver up. I offer the ideas above as basic inspiration but clearly there are questions just like the one you deliver up where an important thing will probably be working in trustworthy good faith. I don?t know if best practices have emerged round issues like that, however I am sure that your job is clearly identified as a fair game. Both girls and boys really feel the influence of only a moment抯 pleasure, for the remainder of their lives.

 7. off white nike Reply

  A powerful share, I simply given this onto a colleague who was doing a little bit evaluation on this. And he the truth is purchased me breakfast as a result of I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I really feel strongly about it and love studying more on this topic. If potential, as you turn into expertise, would you thoughts updating your weblog with extra details? It is highly helpful for me. Massive thumb up for this blog post!

 8. supreme shirt Reply

  That is the correct blog for anyone who needs to search out out about this topic. You understand so much its nearly laborious to argue with you (not that I really would need匟aHa). You definitely put a brand new spin on a subject thats been written about for years. Nice stuff, just great!

 9. supreme hoodie Reply

  After research a few of the blog posts on your website now, and I really like your means of blogging. I bookmarked it to my bookmark website record and will be checking back soon. Pls take a look at my site as nicely and let me know what you think.

 10. golden goose outlet Reply

  I was more than happy to search out this internet-site.I needed to thanks to your time for this wonderful learn!! I undoubtedly enjoying each little bit of it and I’ve you bookmarked to take a look at new stuff you weblog post.

 11. supreme outlet Reply

  I discovered your weblog site on google and examine a couple of of your early posts. Proceed to maintain up the excellent operate. I just extra up your RSS feed to my MSN Information Reader. Looking for forward to studying more from you afterward!?

 12. curry 8 Reply

  There are some interesting closing dates on this article but I don抰 know if I see all of them heart to heart. There’s some validity however I’ll take maintain opinion until I look into it further. Good article , thanks and we would like more! Added to FeedBurner as nicely

 13. off white nike Reply

  Oh my goodness! an amazing article dude. Thank you Nevertheless I’m experiencing subject with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting equivalent rss problem? Anyone who is aware of kindly respond. Thnkx

 14. ggdb Reply

  The subsequent time I learn a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as a lot as this one. I imply, I do know it was my choice to read, but I truly thought youd have something fascinating to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you might fix when you werent too busy searching for attention.

 15. moncler outlet Reply

  Oh my goodness! an amazing article dude. Thank you Nonetheless I’m experiencing subject with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting equivalent rss downside? Anybody who knows kindly respond. Thnkx

 16. bape outlet Reply

  This is the right weblog for anybody who needs to search out out about this topic. You realize a lot its almost exhausting to argue with you (not that I actually would need匟aHa). You definitely put a brand new spin on a subject thats been written about for years. Great stuff, simply nice!

 17. a bathing ape Reply

  I was very happy to search out this web-site.I needed to thanks to your time for this excellent read!! I positively having fun with each little bit of it and I have you bookmarked to take a look at new stuff you weblog post.

 18. air jordan Reply

  There are some attention-grabbing closing dates on this article however I don抰 know if I see all of them center to heart. There is some validity but I will take maintain opinion till I look into it further. Good article , thanks and we want extra! Added to FeedBurner as well

 19. kyrie 7 Reply

  Can I just say what a relief to find someone who truly is aware of what theyre speaking about on the internet. You positively know tips on how to deliver a problem to mild and make it important. More people must learn this and understand this facet of the story. I cant consider youre not more well-liked because you definitely have the gift.

 20. kyrie 4 Reply

  Oh my goodness! an incredible article dude. Thanks Nonetheless I am experiencing difficulty with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting identical rss downside? Anyone who is aware of kindly respond. Thnkx

ใส่ความเห็น

อีเมลของคุณจะไม่แสดงให้คนอื่นเห็น ช่องที่ต้องการถูกทำเครื่องหมาย *